Cum își fac curaj Ilie Sârbu și C.P. Tăriceanu: „- Suntem o instituție, mă rog, supremă” „- Suverană…” „…Suverană și putem să-i mai adăugăm și alte calificative și atribute”. STENOGRAME

Cum își fac curaj Ilie Sârbu și C.P. Tăriceanu: „- Suntem o instituție, mă rog, supremă „- Suverană...  „...Suverană și putem să-i mai adăugăm și alte calificative și atribute. STENOGRAME
Publicat: 24/04/2015, 12:14
Biroul Permanent al Senatului a dezbătut, intens, săptămâna aceasta, motivația Curții Constituționale care cerea forului legislativ să publice în Monitor hotărârea în cazul votului la Dan Șova, liderul senatorilor PSD apreciind că judecătătorii CCR le-au cerut „să încalce procedurile și legea”.

Imediat după publicarea motivării Curții Constituționale în Monitorul Oficial, conducerea Senatului s-a întrunit pentru a stabili calea de urmat în acest caz al votului dat pentru solicitarea DNA de încuviințare a reținerii și arestării preventive a senatorului Dan Șova, în urma căruia nu s-a adoptat nicio hotărâre, doar constatându-se că nu s-a întrunit numărul de voturi pentru acceptarea cererii DNA.

„Nu ușor, cel mai bine ar fi să trimitem această chestiune Comisiei juridice, să dăm juriștilor din Comisia juridică posibilitatea să-și spargă puțin capul și să vină cu un răspuns. În același timp, chestiunea asta ar părea o modalitate prin care, chipurile, Senatul ar încerca să tragă de timp”, a declarat în ședință președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, potrivit stenogramei Biroului Permanent din 20 aprilie.

Senatorul liberal Cristian Bodea a arătat că trebuia supusă o hotărâre de respingere la vot, dacă cea de încuviințare a fost respinsă. „Dacă nu stabilim undeva în Regulament că, dacă hotărârea de încuviințare a fost respinsă, trebuie să…”, a spus el, fiind întrerupt de Ilie Sârbu, liderul senatorilor PSD.

„Dacă găsim o soluție mai înțeleaptă, eu sunt de acord cu ce spunea domnul președinte la început, să închidem acest caz. Nu ne face bine. (..) Prelungim dialogul acesta … nu știu, până la urmă, până unde putem merge și cât ne ajută. Dar o soluție înțeleaptă pe tot ce avem, cum o găsim, că suntem toți aici? Haideți să vedem… suntem dispuși la orice variantă, dar cum?”, a spus Sârbu.

Liberalul Mario-Ovidiu Oprea a arătat că, în opinia sa, această hotărâre este de aprobare a cererii de încuviințare.

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, l-a contrazis: „Vă rog să nu confundăm planul politic cu planul juridic. Vă rog eu mult. Noi, aici, nu suntem acum chemați să dăm o hotărâre de încuviințare sau de respingere a reținerii și arestării. Noi vorbim de o hotărâre prin care… uitați ce spune. … prin care atestă rezultatul votului. Atestă rezultatul votului”.

Ilie Sârbu a ținut să comenteze formularea din decizia Curții Constituționale, „Senatul are obligația de a redacta hotărârea adoptată în ședința de plen…”.

„Deci, Curtea, aici, nu lasă niciun fel de interpretare. Obligația. Adică, eu te oblig. De la om la om, când vin și spun «te rog», e una, când spun «Facem nu știu ce», e alta. «Ce crezi, am putea face?» e alta… Sunt mai multe formule de exprimare. Aici e radicală. Zice clar: obligația de a redacta. Acum, Senatul, ca instituție… mă rog, supremă…„, a spus Sârbu.

Tăriceanu l-a completat: „Suverană”.

Ilie Sârbu a revenit: „Suverană și, mă rog, putem să-i mai adăugăm și alte, și alte, mă rog, calificative și atribute aici, la obligația pe care o are față de Curte, mai poate să stea pe gânduri? Că, altfel, ne complicăm, vorbim două ore și…”.

Tăriceanu a dorit să îl întrerupă, Ilie Sârbu adăugând: „Continui și cu asta am încheiat. Credeți că Înalta Curte, în înțelepciunea ei, toți judecătorii de acolo, când au redactat acest articol, n-au știut situația în care suntem noi?”.

„Au știut-o”, i-a răspuns Tăriceanu.

„Înseamnă că ei au cerut…. Ei, ca paznicii sau, mă rog, supraveghetorii de bază ai Constituției, au cerut să încălcăm procedurile noastre și chiar legea. Ei asta ne cer în fond”, a susținut Ilie Sârbu.

Președintele Senatului le-a cerut colegilor din BP: „Dacă aveți o idee, care să stea juridic în picioare și pe care să pot s-o accept și eu personal, pentru că eu nu pot să accept să semnez în nume personal, să iau o decizie unipersonală pentru o decizie care n-a fost luată de Senat în plenul său, vă stau la dispoziție”.

„Nu. E mai mult de atât. E mai mult de atât”, a apreciat Călin Popescu Tăriceanu.

Ilie Sârbu a continuat: „Și atunci, ce facem, că ei spun: vă obligăm? Noi suntem obligați s-o facem sau nu suntem obligați s-o facem? Asta e problema”.

Ioan Chelaru a intervenit, la rândul său: „Practic, ne îndrumă să încălcăm Constituția”.

„Parlamentul, ca instituție reprezentativă a poporului, are dreptul suveran de a emite legi, hotărâri și așa mai departe. Prin urmare, dacă are dreptul suveran, nu are nimeni voie să încalce acest drept suveran”, a spus și președintele Senatului.

El a continuat: „Prin această decizie, Curtea Constituțională intervine și noi începem să partajăm suveranitatea Parlamentului cu Curtea Constituțională în privința adoptării anumitor acte, decizii, legi. Deci, din acest moment, suveranitatea Parlamentului, totală, încetează și convenim că o împărțim cu Curtea Constituțională”.

Biroul Permanent al Senatului a stabilit, marți, cu 8 voturi „pentru” și 2 voturi „împotrivă”, să trimită spre redactare către Comisia juridică hotărârea din ședința în care s-a votat cererea privind arestarea preventivă a senatorului Dan Șova.

În urma analizei din comisia juridică, s-a decis, cu 6 voturi „pentru” și 5 voturi „împotrivă”, să se trimită la Biroul Permanent un proiect de hotărâre prin care se constată că în urma votului din 25 martie în cazul Șova, nu s-au întrunit condițiile pentru încuviințarea arestării sale preventive.

Conducerea Senatului a aprobat, miercuri, Hotărârea redactată de Comisia juridică a Senatului privind votul plenului în cazul Șova, ulterior fiind publicată în Monitorul Oficial.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Un limbaj pe care Putin îl înțelege”. Ce sunt rachetele ATACMS cu rază lungă cu...
Ce i-a grăbit sfârşitul lui Silviu Prigoană. Autopsia a confirmat o problemă cardiacă, dar apropiaţii...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
De ce tace Trump după ce Biden a decis ridicarea interdicției Ucrainei de a folosi...
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă...
Cum arată în realitate misterioasa plajă neagră din Game of Thrones. A devenit unul dintre...
Cele mai mari gafe făcute de prezidențiabili la dezbaterea Digi24. Unde au „comis-o” Lasconi, Geoană,...
Mihaela Botezatu a răbufnit la nici o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: „Eu...
1.800 de lei ÎN PLUS la pensie, în decembrie 2024, pentru 400.000 de pensionari din...
Răcire bruscă în toată țara, de la mijlocul săptămânii, cu diferențe și de 15 grade...
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
Temperaturile scad drastic în România. Meteorologii ANM au anunțat cum va fi vremea în următoarele...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Ciolacu, Grindeanu si Simonis s-au plimbat in străinătate în avioane private, închiriate de firma Nordis....
Structura IMENSĂ găsită pe fața ASCUNSĂ a Lunii
Doliu la Casa Regală! Regina Camilla are inima frântă. Palatul Buckingham a făcut anunțul trist
Silviu Prigoană, conștient că nu va mai trăi mult. Ce i-a agravat starea de sănătate
De ce întârzie UEFA verdictul în cazul meciului România- Kosovo. Când ar putea veni decizia
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Rezultatul autopsiei dezvăluie cauza reală a morții fiicei lui Igor Cuciuc. Ce au descoperit medicii...
BANCUL ZILEI. Bulă o întreabă pe Bubulina: – Ce ai pregătit pentru astăzi?
Test de cultură generală. Ce este Australia: insulă sau continent?